B' ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Γ.Ν.Α. ‘‘Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ"

Menu

Ποιος είναι ο ιδανικός ασθενής για κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής;

Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική θεραπεία στη μείωση των υποτροπών της αρρυθμίας. Κατάλληλοι υποψήφιοι για επέμβαση κατάλυσης είναι οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή οι οποίοι παραμένουν συμπτωματικοί παρά τη θεραπεία με ένα ή περισσότερα αντιαρρυθμικά φάρμακα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να εφαρμοσθεί και ως θεραπεία πρώτης γραμμής, ακόμη και πριν την έναρξη αγωγής με αντιαρρυθμικά φάρμακα, ιδιαίτερα σε έντονα συμπτωματικούς, νεαρής ηλικίας ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η σωστή επιλογή του ασθενούς που θα υποβληθεί σε κατάλυση έχει μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Ιδανικοί υποψήφιοι θεωρούνται οι ακόλουθοι ασθενείς:

 • Ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή.
 • Ασθενείς με έντονα συμπτωματική κολπική μαρμαρυγή.
 • Ασθενείς χωρίς δομική καρδιοπάθεια συμπεριλαμβανομένης της διάτασης του αριστερού κόλπου.
 • Ασθενείς χωρίς ίνωση του αριστερού κόλπου όπως αυτή απεικονίζεται στην μαγνητική τομογραφία καρδιάς ή στην ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση.

Εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν οι ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή. Κλινικοί και ηλεκτροκαρδιογραφικοί δείκτες (κύμα p) μπορεί να βοηθήσουν στην σωστή επιλογή των ασθενών. Το CHA2DS2-VASc Score που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την σωστή επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε κατάλυση. Ασθενείς με CHA2DS2-VASc Scοre > 2 έχουν υψηλό ποσοστό υποτροπής.

Βιβλιογραφία

1.Letsas KP, Efremidis M, Giannopoulos G, Deftereos S, Lioni L, Korantzopoulos P, Vlachos K, Xydonas S, Kossyvakis C, Sideris A. CHADS2 and CHA2DS2-VASc scores as predictors of left atrial ablation outcomes for paroxysmal atrial fibrillation. Europace. 2014;16:202-7.

2.Letsas KP, Weber R, Bürkle G, Mihas CC, Minners J, Kalusche D, Arentz T. Pre-ablative predictors of atrial fibrillation recurrence following pulmonary vein isolation: the potential role of inflammation. Europace. 2009;11:158-63.

3.Efremidis M, Letsas KP, Georgopoulos S, Karamichalakis N, Vlachos K, Lioni L, Bazoukis G, Saplaouras A, Sakellaropoulou A, Kolokathis AM, Rokiza A, Anagnostou A, Valkanas K, Sideris A. Safety, long-term outcomes and predictors of recurrence following a single catheter ablation procedure for atrial fibrillation. Acta Cardiol. 2018 Oct 10:1-6.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Λέτσα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα:

https://www.livemedia.gr/video/335209 


Κωνσταντίνος Λέτσας, ΜD, FESC, FEHRA
Αρρυθμιολόγος - Καρδιολόγος
ΓΝΑ "Ευαγγελισμός"

Υποδόριος Απινιδωτής

Η πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι μείζονος σημασίας τόσο για τον ασθενή όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Η αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο είναι επομένως πολύ σημαντική. Η συχνότερη αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε άτομα >35 ετών είναι η στεφανιαία νόσος. Σε άτομα ηλικίας < 35 ετών κυριαρχούν οι διαυλοπάθειες (τα ηλεκτρικά νοσήματα της καρδιάς) και από τις δομικές καρδιοπάθειες η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια.

Οι απινιδωτές είναι συσκευές που προστατεύουν ασθενείς με δομική καρδιοπάθεια ή με ηλεκτρικά νοσήματα της καρδιάς από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Αναγνωρίζουν τις κακοήθεις αρρυθμίες και τις σταματούν είτε με shock είτε με βηματοδότηση. Η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία απαιτεί την εμφύτευση ηλεκτροδίων (καλωδίων) δια μέσου της υποκλείδιου φλέβας στις καρδιακές κοιλότητες. Η εμφύτευση των κλασικών διαφλέβιων απινιδωτικών συστημάτων παρουσιάζει ένα σημαντικό ποσοστό επιπλοκών. Η σοβαρότερη από αυτές είναι η επιμόλυνση του συστήματος. Άλλη σημαντική επιπλοκή είναι η δυσλειτουργία των καλωδίων που απαιτεί την αντικατάστασή τους. Αυτές οι επιπλοκές παρατηρούνται συχνότερα σε νέα άτομα, στα οποία απαιτούνται πολλαπλές αντικαταστάσεις της γεννήτριας κατά την διάρκεια της ζωής τους. Γενικά, όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ασθενούς, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών (έως και 35%).
Οι υποδόριοι απινιδωτές (subcutaneous ICDs) απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε νέους ασθενείς. Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία που ήρθε να καλύψει σημαντικά μειονεκτήματα των παλαιότερων απινιδωτών. Οι νέοι απινιδωτές είναι αμιγώς υποδόριοι. Το ηλεκτρόδιο τοποθετείται υποδορίως πάνω από το στέρνο και η συσκευή υπομυικά ανάμεσα στον οδοντωτό και στον πλατύ ραχιαίο μυ. Η επέμβαση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και πραγματοποιείται με γενική νάρκωση ή με βαθιά μέθη. Η γενική αναισθησία προτιμάται έτσι ώστε να μην βιώνει ο ασθενής επώδυνα ερεθίσματα κατά την διάρκεια της εμφύτευσης (όπως το test απινίδωσης). Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα.

Πλεονεκτήματα

 • Δεν υπάρχουν ηλεκτρόδια μέσα στην καρδιά
 • Αποφεύγονται σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές όπως τα κατάγματα των καλωδίων και η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης αγγείου ή πρόκλησης πνευμοθώρακα
 • Δεν απαιτείται η χρήση ακτινοσκόπησης για την τοποθέτηση του απινιδωτή όπως συμβαίνει με τους κλασικούς απινιδωτές
 • Εάν συμβεί κάποια επιπλοκή, η απομάκρυνση του συστήματος είναι εύκολη και ασφαλής
 • Καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα
 • «Έξυπνοι» αλγόριθμοι «διαβάζουν» τις κακοήθεις αρρυθμίες και τις σταματούν με shock

Ενδείξεις εμφύτευσης της νέας συσκευής έχουν:

 • Νέα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο
 • Ασθενείς με ηλεκτρικά νοσήματα της καρδιάς
 • Ασθενείς με προηγηθείσα λοίμωξη του κλασικού διαφλέβιου απινιδωτή για την οποία απαιτήθηκε εκφύτευση
 • Ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης
 • Ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες
 • Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και δυσκολία διαφλέβιας πρόσβασης.

Δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για την συσκευή. Περίπου 7-10% των ασθενών δεν μπορούν να λάβουν την συσκευή για διάφορους λόγους. Πρόκειται συνήθως για ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, παχύσαρκους καθώς και ασθενείς με συγκεκριμένα ευρήματα στο ΗΚΓ. Ο υποψήφιος για υποδόριο απινιδωτή πρέπει να πληροί συγκεκριμένα ηλεκτροκαρδιογραφικά κριτήρια. Ασθενείς που έχουν ανάγκη βηματοδότησης δεν επίσης υποψήφιοι για την νέα συσκευή.

Στην Β’ Καρδιολογική κλινική του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε το 2015 η πρώτη εμφύτευση υποδόριου απινιδωτή στην Ελλάδα από τους επεμβατικούς ηλεκτροφυσιολόγους Κ. Λέτσα και Σ. Ξυδώνα, παρουσία του καθηγητή J. Winter (Cardiovascular surgery, University of Duesseldorf, Germany). Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 12 εμφυτεύσεις με απόλυτη επιτυχία.


Βιβλιογραφία

Letsas KP et al. Intermuscular implantation technique for subcutaneous cardioverter-defibrillators. Herz. 2018 Feb 21. doi: 10.1007/s00059-018-4688-0.

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΘΩΡΑΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΑΠΙΔΙΝΩΤΗ

Το quiz του μήνα

Νέα γυναίκα με μυϊκή αδυναμία, οφθαλμοπληγία και διαταραχές ακοής προσέρχεται στα επείγοντα με υποτροπιάζοντα συγκοπτικά επεισόδια. Στο ηλεκτροκαρδιογράφημα εμφανίζει RBBB, LAH και QTc: 485 ms. Mε βάση τα ανωτέρω, η πιθανότερη διάγνωση είναι:

1. Σύνδρομο Timothy
2. Δυστροφία Erb
3. Σύνδρομο Kearns-Sayre
4. Μυοτονική δυστροφία
5. Σύνδρομο Andersen-Tawil

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Τηλέφωνο: 2132101081

Aντώνιος Σιδέρης:
e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μιχάλης Εφραιμίδης:
e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικότητα: στην Καρδιολογία στη Β’ Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ‘‘ Ευαγγελισμός’’ Εξειδίκευση: με υποτροφία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στον τομέα της ηλεκτροφυσιολογίας στο Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας του Ακαδημαϊκού Νοσοκομείου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία ( Καθηγητής H. Wellens, Διευθυντής Εργαστηρίου J. Smeets). Κάτοχος Διδακτορικής Διατριβής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών : με αντικείμενο την κολπική μαρμαρυγή, συγκεκριμένα αναφέρεται στο "Δείκτη Μήκους Κύματος του κολπικού μυοκαρδίου σε ασθενείς με ιδιοπαθή κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια μεταβολής της ενδοκολπικής πίεσης". Διευθυντής στην Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου "Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" με αρμοδιότητα το Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας-Βηματοδότησης.

Κωνσταντίνος Λέτσας:
e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων το 1997. Το 2003 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στην Καρδιολογία το 2007 και μετεκπαιδεύτηκε στην Επεμβατική Ηλεκτροφυσιολογία στην Γερμανία (Universitäts-Herzzentrum Freiburg - Bad Krozingen) στα πλαίσια υποτροφίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC-EHRA). Το 2009 έλαβε την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Αρρυθμιολογικής Εταιρείας (EHRA) στην Επεμβατική Ηλεκτροφυσιολογία. Από το 2009 εργάζεται ως Επιμελητής στην Β’ Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» και πιο συγκεκριμένα στο εργαστήριο Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας. Ασχολείται με την κατάλυση συμβατικών και σύμπλοκων αρρυθμιών με την χρήση σύγχρονων συστημάτων χαρτογράφησης καθώς και με την εμφύτευση ηλεκτροφυσιολογικών συσκευών (βηματοδοτών, απινιδωτών). Είναι υπεύθυνος του ιατρείου κληρονομικών ηλεκτρικών νοσημάτων της καρδιάς και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός». Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ομάδα των νέων ηλεκτροφυσιολόγων της Ευρωπαϊκής Αρρυθμιολογικής Εταιρείας (EHRA) (2013-2017). Αποτελεί μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρρυθμιολογικής Εταιρείας (EHRA) για την πιστοποίηση στην εξειδίκευση της Επεμβατικής Hλεκτροφυσιολογίας. Είναι Fellow της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και της Ευρωπαϊκής Αρρυθμιολογικής Εταιρείας (FEHRA). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής και στο σύνδρομο Brugada. Έχει περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Τηλέφωνο: 2132041050

Κατασκευή ιστοσελίδας exceliso.com