B' ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Γ.Ν.Α. ‘‘Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ"

Menu

Υποδόριος Απινιδωτής

Η πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου είναι μείζονος σημασίας τόσο για τον ασθενή όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Η αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο είναι επομένως πολύ σημαντική. Η συχνότερη αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε άτομα >35 ετών είναι η στεφανιαία νόσος. Σε άτομα ηλικίας < 35 ετών κυριαρχούν οι διαυλοπάθειες (τα ηλεκτρικά νοσήματα της καρδιάς) και από τις δομικές καρδιοπάθειες η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια.

Οι απινιδωτές είναι συσκευές που προστατεύουν ασθενείς με δομική καρδιοπάθεια ή με ηλεκτρικά νοσήματα της καρδιάς από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Αναγνωρίζουν τις κακοήθεις αρρυθμίες και τις σταματούν είτε με shock είτε με βηματοδότηση. Η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία απαιτεί την εμφύτευση ηλεκτροδίων (καλωδίων) δια μέσου της υποκλείδιου φλέβας στις καρδιακές κοιλότητες. Η εμφύτευση των κλασικών διαφλέβιων απινιδωτικών συστημάτων παρουσιάζει ένα σημαντικό ποσοστό επιπλοκών. Η σοβαρότερη από αυτές είναι η επιμόλυνση του συστήματος. Άλλη σημαντική επιπλοκή είναι η δυσλειτουργία των καλωδίων που απαιτεί την αντικατάστασή τους. Αυτές οι επιπλοκές παρατηρούνται συχνότερα σε νέα άτομα, στα οποία απαιτούνται πολλαπλές αντικαταστάσεις της γεννήτριας κατά την διάρκεια της ζωής τους. Γενικά, όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ασθενούς, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών (έως και 35%).
Οι υποδόριοι απινιδωτές (subcutaneous ICDs) απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε νέους ασθενείς. Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία που ήρθε να καλύψει σημαντικά μειονεκτήματα των παλαιότερων απινιδωτών. Οι νέοι απινιδωτές είναι αμιγώς υποδόριοι. Το ηλεκτρόδιο τοποθετείται υποδορίως πάνω από το στέρνο και η συσκευή υπομυικά ανάμεσα στον οδοντωτό και στον πλατύ ραχιαίο μυ. Η επέμβαση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και πραγματοποιείται με γενική νάρκωση ή με βαθιά μέθη. Η γενική αναισθησία προτιμάται έτσι ώστε να μην βιώνει ο ασθενής επώδυνα ερεθίσματα κατά την διάρκεια της εμφύτευσης (όπως το test απινίδωσης). Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα.

Πλεονεκτήματα

 • Δεν υπάρχουν ηλεκτρόδια μέσα στην καρδιά
 • Αποφεύγονται σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές όπως τα κατάγματα των καλωδίων και η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα
 • Δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης αγγείου ή πρόκλησης πνευμοθώρακα
 • Δεν απαιτείται η χρήση ακτινοσκόπησης για την τοποθέτηση του απινιδωτή όπως συμβαίνει με τους κλασικούς απινιδωτές
 • Εάν συμβεί κάποια επιπλοκή, η απομάκρυνση του συστήματος είναι εύκολη και ασφαλής
 • Καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα
 • «Έξυπνοι» αλγόριθμοι «διαβάζουν» τις κακοήθεις αρρυθμίες και τις σταματούν με shock

Ενδείξεις εμφύτευσης της νέας συσκευής έχουν:

 • Νέα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο
 • Ασθενείς με ηλεκτρικά νοσήματα της καρδιάς
 • Ασθενείς με προηγηθείσα λοίμωξη του κλασικού διαφλέβιου απινιδωτή για την οποία απαιτήθηκε εκφύτευση
 • Ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης
 • Ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες
 • Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και δυσκολία διαφλέβιας πρόσβασης.

Δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για την συσκευή. Περίπου 7-10% των ασθενών δεν μπορούν να λάβουν την συσκευή για διάφορους λόγους. Πρόκειται συνήθως για ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, παχύσαρκους καθώς και ασθενείς με συγκεκριμένα ευρήματα στο ΗΚΓ. Ο υποψήφιος για υποδόριο απινιδωτή πρέπει να πληροί συγκεκριμένα ηλεκτροκαρδιογραφικά κριτήρια. Ασθενείς που έχουν ανάγκη βηματοδότησης δεν επίσης υποψήφιοι για την νέα συσκευή.

Στην Β’ Καρδιολογική κλινική του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε το 2015 η πρώτη εμφύτευση υποδόριου απινιδωτή στην Ελλάδα από τους επεμβατικούς ηλεκτροφυσιολόγους Κ. Λέτσα και Σ. Ξυδώνα, παρουσία του καθηγητή J. Winter (Cardiovascular surgery, University of Duesseldorf, Germany). Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 12 εμφυτεύσεις με απόλυτη επιτυχία.


Βιβλιογραφία

Letsas KP et al. Intermuscular implantation technique for subcutaneous cardioverter-defibrillators. Herz. 2018 Feb 21. doi: 10.1007/s00059-018-4688-0.

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΘΩΡΑΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΡΙΟΥ ΑΠΙΔΙΝΩΤΗ

Last modified onΔευτέρα, 21 Ιανουάριος 2019 03:15
Κατασκευή ιστοσελίδας exceliso.com