B' ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Γ.Ν.Α. ‘‘Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ"

Menu

Τι είναι οι καρδιακές αρρυθμίες και πώς ταξινομούνται

Οι αρρυθμίες ταξινομούνται από την ταχύτητα και το ρυθμό τους. Οι βραδυκαρδίες αναφέρονται σε αργή καρδιακή συχνότητα. Οι ταχυκαρδίες αναφέρονται σε γρήγορη καρδιακή συχνότητα. Οι αρρυθμίες ταξινομούνται επίσης ανάλογα με τη θέση που ξεκινά το ηλεκτρικό πρόβλημα στην καρδιά. Οι αρρυθμίες που ξεκινούν από τους κόλπους ονομάζονται κολπικές ή υπερκοιλιακές αρρυθμίες. Αυτές που προέρχονται από τις κοιλίες ονομάζονται κοιλιακές αρρυθμίες και είναι συνήθως πιο σοβαρές.

Οι κύριοι τύποι αρρυθμιών είναι:

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Αυτός ο τύπος αρρυθμίας εμφανίζεται συνήθως σε νέους και είναι συνήθως καλοήθης. Παρουσιάζεται συνήθως σαν αίσθημα παλμών και μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα μέχρι ημέρες. Κλασσικές περιπτώσεις υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας είναι η κομβική κολποκοιλιακή ταχυκαρδία επανεισόδου, η κολποκοιλιακή ταχυκαρδία επανεισόδου, η κολπική ταχυκαρδία, ο κολπικός πτερυγισμός και η κολπική μαρμαρυγή.

Η κομβική κολποκοιλιακή ταχυκαρδία επανεισόδου και η κολποκοιλιακή ταχυκαρδία επανεισόδου (παραληρωματικό δεμάτιο) θεραπεύονται συνήθως με κατάλυση με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 90%. Η κολπική ταχυκαρδία θεραπεύεται είτε με κατάλυση σε ποσοστό περίπου 70% είτε με φαρμακευτική αγωγή.

Ο κολπικός πτερυγισμός μπόρει να θεραπευτεί με κατάλυση σε ποσοστό άνω του 90%.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ίσως η συχνότερη αρρυθμία. Συναντάται σε ποσοστό 1% σε ανθρώπους άνω των 60 ετών και πάνω από 5% σε άτομα άνω των 69. Η κολπική μαρμαρυγή συνήθως συνδυάζεται με καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθειες, υπέρταση, υπερθυρεοειδισμό και αυξημένη ηλικία χωρίς να αποκλείονται περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής χωρίς σαφή αιτιολογία. Η κολπική μαρμαρυγή συνήθως εμφανίζεται με αίσθημα παλμών (άρρυθμος σφυγμός, πλήρης αρρυθμία στο ηλεκτροκαρδιογράφημα) ή πτώση πιέσης, δύσπνοια και αιμοδυναμική αστάθεια σε ασθένεις με προϋπάρχουσα δομική καρδιοπάθεια π.χ σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Κυριότερη επιπλοκή της αποτελόυν τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Το χαρακτηριστικό της κολπικής μαρμαρυγής, είναι η πλήρης αποδιοργάνωση της συστολής των κόλπων. Οι δύο κόλποι αντί να συστέλονται και να διαστέλονται ρυθμικά και συγχρονισμένα με τις κοιλίες κάνουν μία ταχύτατη κίνηση ινιδισμού χωρίς ποτέ να συστέλλονται ικανοποιητικά ώστε να ωθήσουν το εντός αυτών αίμα. Αυτό έχει σαν συνέπεια, πρώτον να χάνει η καρδιά 20-25% της απόδοσης που έχει ως αντλία αφού οι κοιλίες δεν γεμίζουν κανονικά και δεύτερον, λόγω χαμηλής ροής μέσα στους κόλπους, το αίμα να θρομβώνεται. Έτσι σε ανύποπτο χρόνο δημιουργούνται θρομβοεμβολικά επεισόδια (π.χ. ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο). Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό είναι 5-7 φορές μεγαλύτερος σε αρρώστους με κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και γενικά 20-25% των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε καρδιογενείς θρόμβους. Ο τρόπος για να προλάβει κανείς ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός είναι η σωστή αντιπηκτική αγωγή.

Η ανάταξη σε φλεβοκομβικό ρυθμό μπορεί να γίνει είτε φαρμακευτικά είτε ηλεκτρικά είτε με κατάλυση του αριστερού κόλπου και των πνευμονικών φλεβών. Αν δεν είναι δυνατή η ανάταξη του ασθενούς σε φλεβοκομβικό ρυθμό προχωράμε σε έλεγχο της συχνότητας της κολπική μαρμαρυγή με τα κατάλληλα φάρμακα.

Κοιλιακή ταχυκαρδία

H κοιλιακή ταχυκαρδία είναι μία κακοήθης αρρυθμία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έκτος από λίγες εξαιρέσεις. Είναι συνήθως ρυθμική και προέρχεται από κάποιο τμήμα των κοιλιών της καρδιάς. Συνήθως πρόκειται για μια αρκετά σοβαρή αρρυθμία που αποκρύπτει κάποια υποκειμενική σοβαρή καρδιακή νόσο, χωρίς να αποκλείονται (κυρίως σε νεότερα άτομα) καλοήθεις μορφές με άριστη πρόγνωση. Συνηθέστερες αιτίες κοιλιακής ταχυκαρδίας είναι η στεφανιαία νόσος (παλαιό έμφραγμα μυοκαρδίου), η καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας (π.χ. διατατική μυοκαρδιοπάθεια ή ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια), συγγενείς καρδιοπάθειες (ιδιαίτερα μετά από χειρουργικές διορθωτικές επεμβάσεις), η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας (νόσος της Νάξου), η μυοκαρδίτιδα και η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

αίσθημα παλμών, απώλεια αισθήσεων, επιδείνωση συμπτωμάτων της υποκείμενης καρδιοπάθειας και η διάγνωση γίνεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Τα επεισόδια της κοιλιακής ταχυκαρδίας μπορούν να αντιμετωπισθούν με αντιαρρυθμικά φάρμακα ή με επεμβατικές μεθόδους όπως η κατάλυση της υπεύθυνης εστίας της κοιλιακής αρρυθμίας. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του αιφνιδίου θανάτου, που μπορεί να προκαλέσει η κοιλιακή ταχυαρρυθμία, έχει ο απινιδωτής. Όταν υπάρχει δομική καρδιοπάθεια, η εμφάνιση κοιλιακής ταχυκαρδίας είναι σημείο κακής πρόγνωσης. Αντίθετα, σε ιδιοπαθείς καταστάσεις, που εμφανίζονται συνήθως σε νέους ανθρώπους όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία από τον χώρο εξόδου των κοιλιών ή η δεσμιδική κοιλιακή ταχυκαρδία η πρόγνωση είναι πολύ καλή.

Last modified onΤρίτη, 04 Αύγουστος 2015 15:26
Κατασκευή ιστοσελίδας exceliso.com